
KUCHAŘI
Zmrzlinový pohár jako z cukrárny
Letní prázdniny jsou tady, teploty jsou vysoké, a tak je příjemné se něčím dobrým zchladit. Může to být vychlazený nápoj, hupsnutí do bazénu nebo třeba zmrzlina. Anebo rovnou celý zmrzlinový pohár. Připravte ho sobě nebo svým kamarádům a nezapomeňte ho jaksepatří dozdobit.

Co se hodí do zmrzlinového poháru
K ozdobení a dochucení zmrzlinového poháru můžete použít skoro všechny dobroty, které vás napadnou. Klasikou je šlehačka a ovoce, nutella, lentilky nebo oříšky. Přidat můžete i oblíbené rozdrcené sušenky, müsli, arašídové nebo jiné oříškové máslo, gumové medvídky a jiné oblíbené bonbony. Navrch můžete pohár polít sirupem - bez problémů seženete čokoládový, jahodový, malinový, karamelový i oříškový a dozdobit oplatkou, trubičkou nebo sušenkou.
V čem pohár podávat
Zmrzlinový pohár je nejstylovější podávat ve skleněných pohárech ve tvaru zmrzlinového kornoutu. Dobře poslouží i poháry jiného tvaru. Je ale možné, že doma žádné takové poháry nemáte, v takovém případě postačí skleněná nebo keramická miska nebo sklenička. Kdo chce být při podávání poháru originální, vloží kopečky zmrzliny do vydlabaného ananasu, melounu nebo pomeranče.

Dobrou chuť!
Nepečený cheesecake
dnes jsem si pro Vás připravila jeden úžasný a úplně jednoduchý recept na nepečený cheesecake do skleničky, který zvládne opravdu každý.
Co budete potřebovat:
Drobenka:
- 30 g změklého másla
- 50 g rozdrcených máslových sušenek
Malinová vrstva:
- 200 - 250 g malin
- 2 lžíce moučkového cukru
- 4 -5 ks celých malin na ozdobu
Tvarohová vrstva:
- 200 g plnotučného tvarohu
- 2 lžíce cukr moučka
- 3 - 4 lžíce mléka
- čerstvá máta na ozdobu (nemusí být)

Postup:
Nejdříve si rozehřejeme troubu na 180°C. Do rozdrcených sušenek vmícháme rozpuštěné máslo a směs nasypeme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme asi 5 - 10 min. než budou mít sušenky zlatavý nádech. Vyndáme z trouby a necháme vychladnout.
Malinovou vrstvu připravíme, tak že rozmačkáme maliny s práškovým cukrem a směs rozdělíme do skleniček.
Dále vyšleháme tvaroh s cukrem a postupně budeme přidávat mléko, abychom dosáhli požadované konzistence.
Tvarohovou směs rozdělíme do skleniček na malinovou
vrstvu. Nakonec posypeme křupavou drobenkou a ozdobíme celými malinami a
mátovými lístky.
Připravíme si něco na zahřátí - voňavý dětský punč
Na 2 hrnky budeme potřebovat:
- 200 ml ovocného čaje
- 200 ml džusu, nejlépe z červeného ovoce (jahody, brusinky, černý rybíz)
- šťáva z ½ citronu
- šťáva z ½ pomeranče
- 1 svitek skořice
- 1 badyán
- 2 hřebíčky
- ovoce podle chuti - rozinky, jablka na nakrájená na malé kousky, sušené brusinky, maliny nebo jahody
- med podle chuti


Protože budeme pracovat s horkým nápojem, určitě poproste maminku, aby vám při vaření pomohla. Pak si punč vychutnáte společně :-)
Postup:
- V kastrolu uvařte vodu, nechte vylouhovat sáček čaje, přilijte džus, přidejte koření a zhruba 10 minut povařte.
- Punč sceďte, abyste odstranili koření, nechte trochu vychladnout a přidejte šťávu z citronu a pomeranče. Dobře promíchejte.
- Nakrájejte připravené ovoce na kousky a libovolně rozdělte do šálků a zalijte teplým punčem.
- Podle chuti doslaďte medem. Pozor ale, abyste punč nepřesladili, džus v něm je sladký sám o sobě.
PAŠTIKA
Co budeme potřebovat:
- 1 cibuli,
- olej
- vaničku (cca 500g) kuřecích jater
- sůl, pepř, polévkové bylinky
- 1 kostku másla
Pracovní postup:
- Nakrájíme nadrobno cibuli a dáme ji restovat na troše oleje (já použila olivový olej).
- Mezitím si opracujeme a nakrájíme játra.
- Až je cibule zesklovatěná, dáme na ni orestovat játra, opepříme, osolíme, přidáme bylinky.
- Stáhneme játra ze sporáku a tyčovým mixérem rozmixujeme.
- Přidáme nakrájené máslo a zase mixujeme.
- Dochutíme solí a pepřem dle chuti a dáme vychladit.
Těšíme se na vaše chutné paštiky!
Vajíčková pomazánka
Vajíčková pomazánka je léty prověřená stálice mezi pomazánkami. Platí za typicky jarní pokrm, protože se nejčastěji, kvůli zásobě vajec natvrdo, připravuje právě na Velikonoce. Vajíčkovou pomazánku je možné připravit na sto způsobů a všechny budou chutnat báječně. Podávaná s čerstvým pečivem se ideálně hodí jako vydatná snídaně, svačina či studená večeře.
Příprava vajíčkové pomazánky je velmi snadná a nezabere víc než 10 minut. V tradiční a poctivé verzi receptu nesmí chybět kvalitní máslo, majonéza, cibule a hořčice. Odlehčenější verze se připravují z cottage sýru, lučiny či tvarohu.

Jak na to?
Natvrdo uvařená vajíčka nastrouháme na kapičkovém struhadle. Přidáme máslo, lučinu nebo jogurt, majonézu, hořčici a třeba najemno nastrouhaný sýr. Cibuli i pažitku nakrájíme nadrobno a přidáme do pomazánky. Dochutíme solí a pepřem a pořádně rozmačkáme a zamícháme vidličkou. Vaječné pomazánce sluší také na nudličky nakrájená šunka a výborně k ní chutná cherry rajčátko. Nechte se vést vlastní chutí.
DOBROU CHUŤ !
Jarní kaše s párečkem
Milí malí kuchaři a kuchařinky, dnes si uvaříme JARNÍ KAŠI S PÁREČKEM. Protože je tento recept trošku složitější, popros nějakého dospěláka, aby ti dnes pomohl :)
Potřebujeme:
- 1 sáček mraženého hrášku
- 2 lžíce másla
- 1/2 kelímku sladké smetany
- 4 nožičky dobrých párků
- 2 lžičky cukru a sůl
Kuchyňské potřeby:
- hlubší hrnec, pánvička,
- tyčový mixér,
- cedník, chňapky,
- vařečka
- kuchyňské kleště a nůž
Postup: Mražený hrášek vysyp do vroucí vody, přidej cukr a sůl. Vař asi 8 minut. Do dřezu si připrav cedník, nasaď si chňapky a hrášek vlij opatrně do cedníku. Scezený a okapaný hrášek vrať zpátky do hrnce, přidej máslo a smetanu a rozmixuj tyčovým mixérem. Jestli ti to bude stříkat všude kolem, tak jako mě, raději směs přelij do vysoké a úzké mixovací nádoby, která patří k tyčovému mixéru. Párky můžeš nařezat na asi pěticentimetrové špalíčky a na koncích udělat do kříže zářezy tak, jako když připravuješ špekáčky na oheň. A nebo je můžeš nechat vcelku a nařezat křížky po celé jejich délce. Rozehřej si pánev, nemusíš dávat žádný olej, párky už v sobě mají tuk. Polož je na pánev a krátce opeč, až se v místě naříznutí pootevřou. Kuchyňskými kleštěmi je opatrně vyndej na připravené talíře. Přidej hráškovou kaši a všechno spořádej.
Sladké jednohubky
Jednoduchý ovocný koláč
Ahoj děti, dnes si zahrajeme na kuchaře a naučíme se upéct jednoduchý ovocný koláč z drobenky.:)
Protože se koláč peče v troubě, je potřeba dbát velké opatrnosti, aby jste se při vkládání a vykládání
koláče z trouby neopálili!!! Proto bych doporučovala tuto fázi přenechat vašim šikovným maminkám.
Budu moc ráda, když váš upečený koláč vyfotíte a pošlete, jak se vám povedl a chutnal.:)
Hodně kuchařských úspěchů a zážitků vám přeje p. vych. V. Malátková
SUROVINY
200g Hery
2 sklenice polohrubé mouky
1 sklenice moučkového cukru
2 ks vejce
1 sklenice mléka
1 balení prášku do pečiva
ovoce
POSTUP
Smícháme tuk, cukr a mouku. Odebereme sklenici této směsi a do zbytku přidáme vejce, mléko a prášek do pečiva. Těsto nalejeme na vymazaný a vysypaný plech, poklademe ovocem a posypeme odebranou drobenkou Pečeme na 180 °C dorůžova.
Dobrou chuť :-)
VAŘILA MYŠIČKA KAŠIČKU...
Ahoj děti,
máme tady další týden a to znamená, další kuchařskou výzvu! Určitě má většina z vás ráda krupicovou kaši, ať už posypanou kakaem, skořicí, či ozdobenou ovocem. Pojďte si ji s námi uvařit, třeba na dobrou večeři.
Suroviny:
250 ml mléka
2 polévkové lžíce dětské krupice
2 lžičky cukru
špetka soli
Postup:
Do kastrůlku si nalijeme mléko, přidáme krupici, cukr a sůl. Za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme mírně do ztuhnutí.
Aby to nebyla jen tak obyčejná kaše s posypkou, zkuste si tuto dobrůtku ozdobit jako veselý obličej.
MINI CHEESECAKES
LÁSKA PROCHÁZÍ ŽALUDKEM....
Zpříjemněte si oslavu svatého Valentýna a připravte si s rodiči sladkou tečku. Posíláme vám recept na parádní mini verzi populárního dezertu. Cheesecake je poměrně snadný na přípravu a lehký do žaludku. Při přípravě rodičům pomáhejte, neboť v přísloví "Co se v mládí naučíš, ve stáří jako když najdeš" je veliký kus pravdy. DOBROU CHUŤ!

- 130 g máslových sušenek
- 80 g rozpuštěného másla
- 360 g sýru Philadelphia (Lučiny)
- 7 lžic rozpuštěného medu
- 2 vejce
- 1/2 kávové lžičky citronové kůry
- 250 g tvarohu
- sezónní ovoce, máta
Postup:Sušenky rozdrtíme v mixéru a přidáme rozpuštěné máslo. Smícháme. Připravíme si formu na muffiny a košíčky. Do košíčků rozdělíme připravenou hmotu a uhladíme. Dáme na 10 minut do lednice.Mezitím si připravíme sýrovou směs. Vyšleháme Philadephii (Lučinu) s medem. Postupně přidáme vejce, citronovou kůru a na konec tvaroh. Vše prošleháme.Směs naplníme do košíčků, uhladíme a dáme péct do předem vyhřáté trouby na 150 °C. Pečeme 18 - 20 minut. Po vyndání z trouby necháme zcela vychladit, poté i s formou přeneseme do lednice, kde necháme alespoň 2 hodiny ztuhnout a vyjmeme z košíčků (nenechávejte v košíčcích přes noc - špatně by se pak odlepovaly!).Těsně před podáváním dozdobíme čerstvým sezónním ovocem a mátou.
Koláček do hrníčku
Dnes mám pro vás velmi jednoduchý recept, který zvládnete i sami. Když budete mít mlsné jazýčky, můžete si připravit tento rychlý hrníčkový koláček v mikrovlnce.
Na jednu porci budete potřebovat:
- 1 vejce
- 1 polévkovou lžíci kakaa
- 1 lžičku prášku do pečiva
- kousky čokolády
- 1/2 banánu
- 5 - 6 polévkových lžic ovesných vloček
- 1 misku nebo hrnek
Teď už si jen pusťte video a můžete začít . . .
Pozor! Hrníček nebo miska mohou být horké. Na závěr proto poproste o pomoc maminku.
Koláček můžete ozdobit ovocem a šlehačkou nebo potřít marmeládou.
Přeji dobrou chuť!
Vánoční výzva a úkol
Ahoj děti, doufám, že všechny vařené dobroty se vám povedly a teď se naučíme dělat i nějaké nápoje. Začneme tím nejjednodušším a tím jsou koktejly. Co budete potřebovat, máte v popisu níže, tak s chutí do toho.
Banánový koktejl se skořicí
Suroviny:
4 nakrájené banány
1 l mléka (asi 4 hrnky)
4 polévkové lžíce medu
6 kostek drceného ledu
1 1 / 2 kávové lžičky skořice
Jahodový koktejl
Suroviny:
200 g půlených jahod (2 hrnky)
100 g bílého jogurtu (asi 1 kelímek), můžeš použít i vanilkový nebo jahodový
300 ml mléka (asi 1 1 / 4 hrnku)
1 kávová lžička citronové šťávy
2 polévkové lžíce medu
Postup:
Dej všechny suroviny do mixéru a rozmixuj je dohladka. Koktejl nalij do vychlazených sklenic. Můžeš přidat i pár kostek ledu. Pokud bude koktejl příliš řídký, zkus přidat víc jogurtu.

Fantazii se meze nekladou, můžeš použít ovoce, jaké máš rád např. kiwi, maliny, meruňky, borůvky atd.
Výzva a úkol pro týden 27. 11. - 3. 12. 2020
Myšičko, myš, . . .
. . . tuto básničku určitě každý zná. Pojďme si dnes vykouzlit krásnou a zdravou svačinku!
Co budeme potřebovat:
- vajíčko
- celý pepř nebo hřebíček
- ředkvičku na ouška
- papriku nebo mrkev na ocásek
- tvrdý sýr a nějakou tu zeleninu (okurek, ledový salát čínské zelí - to co máte rádi)
Postup:
Vejce uvaříme natvrdo, tedy asi 10 minut - s tím Vám jistě pomůže maminka :-) Necháme vychladnout a pak oloupeme. Zapíchneme koření jako očička, příborovým nožem trošku nařízneme místo na čumáček, ocásek i na ouška a dozdobíme. Na čumáček a ocásek můžeme použít papriku nebo mrkev, na ouška plátky ředkvičky. Na talíř vyskládáme zeleninu - listy salátu nebo čínského zelí, kolečka okurky, tvrdý sýr (plátky nebo kostičky) a na takto připravený talíř umístíme naše myšky. A máme hotovo. DOBROU CHUŤ!
Výzva a úkol pro týden 20. 11. - 26. 11. 2020
ZVÍŘECÍ PALAČINKY
2 vejce
250g hladké mouky
špetku soli
všechny suroviny důkladně zamícháme a usmažíme na rozpáleném oleji. S tím ti musí pomoci maminka :-)
A teď přijde ta zábavnější část, kdy palačince dáme zvířecí podobu. Nejprve si vybereme podobu zvířete, kterou má palačinka mít, a podle toho nachystáme suroviny na ozdobení. Obecně se bude hodit banán, jahody, borůvky, hrozny, mandarinky a kakaová poleva. Vytvořit se dá například medvěd, sova, kočka, lev, zajíc nebo třeba sluníčko. Fantazii se však meze nekladou.
Přejeme zábavné tvoření a příjemné mlsání. Moc se těšíme na Vaše originální nápady!
Výzva a úkol pro týden 13.11. - 19.11.2020
Tortilla - fakt rychlá svačinka, která u nás frčí...
Máte hlad? Nebo vás honí mlsná? Maminka má zrovna home office a tatínek je ještě v práci? Vezměte to do svých rukou děti! Posílám vám recept jak zatočit s hladem a možná taky překvapit mamku i taťku. Tohle zvládnete sami! V příloze máte napsáno, co všechno budete potřebovat a je tam dokonce i videorecept, takže se můžete při přípravě řídit podle něj. Čeho se úplně držet nemusíte, je to, co si dovnitř placky dáte. Nemáš rád nebo ráda mrkvičku? Můžeš ji vynechat a nakrájet tam třeba ředkvičku :-). Nechce se ti vyrábět dresing? Můžeš placku natřít Lučinou nebo cottage sýrem... Anebo máš spíš chuť na něco sladkého? Stačí vyměnit náplň za ovoce, med nebo marmeládu :-). Ani v kuchyni se fantazii meze nekladou.
Zde najdeš podrobný recept :-)
Bylo by moc fajn tady svoje kuchařské umění sdílet a inspirovat tak ostatní kamarády i mě, věřím, že tortilla se dá připravit na desítky způsobů. Takže uvař, vyfoť, sdílej - pošli na email paní vychovatelky! Těšíme se na vaše příspěvky :-) !